Xarampió:
La primera malaltia de la que parlarem en el blog serà : el xarampió
És una malaltia exantemàtica ( un exantema són taques o erupcions a la pell que normalment tenen una causa infecciosa) que presenta lesions màculopapuloses. Una màcula és una taca, en aquest cas, vermellosa, i una pàpula és una lesió cutània que es caracteritza perquè és petita, sòlida i elevada.
- Causes i via de transmissió: Està produïda per un virus que es transmet a través de l'aire o per contacte directe amb descàrregues nasals o de la gola d'una persona infectada. La porta d'entrada habitual és la laringofaríngia, però també pot entrar per la conjuntiva. Una persona pot transmetre la malaltia des de moments abans de l'inici de la febre fins a prop de cinc dies després d'haver aparegut l'erupció o exantema.
- Període d'incubació: el primer que s'ha se saber es que no té una simptomatologia prèvia , és a dir, que apareix de sobte sense cap avís. Quan comencen els símptomes, que generalment comencen al cap, apareixen entre sis i divuit dies després de l'exposició, amb una mitjana de deu dies. La primera erupció apareix cap els catorze dies de l'exposició.
- Simptomatologia: En aquest apartat parlarem dels símptomes que es tenen un cop han agafat la malaltia. Acostumen a aparèixer en dues etapes. En la primera es manifesten símptomes generals com febre, refredat ocular i nasal( moqueig, ulls vermells) i tos. En la segona etapa ( normalment entre el tercer i el setè dia) apareix una erupció vermella que comença a la cara, darrere les orelles, i s'estén per tot el cos. les taques tenen relleu i no piquen. A més apareixen uns puntets blancs a les genives i l'interior de les galtes anomenades Koplik.
- Complicacions: No solen ser habituals però poden desencadenar infeccions que deriven en pneumònia o encefalitis ( que és una infecció en el cervell) No cal espantar-se tot i que els efectes del xarampió són més greus en nens i nenes més grans i en adolescents.
- Cures i tractament: no existeix un tractament específic i es prenen mesures higièniques dietètiques com ara una dieta tova i líquida, repòs, mantenir l'habitació ventilada amb llum tènue, tenir una bona higiene de la pell i dels orificis com ara els ulls, el nas i la boca. S'ha d'acompanyar de tractaments simptomàtics contra la febre i la tos.
- Prevenció: La vacuna del xarampió s'administra juntament amb la de les galteres i la rubèola. La primera dosi s'administra entre els dotze i els quinze mesos d'edat i la segona, en començar l'educació primària. La mare confereix immunitat al nounat durant els primers sis mesos de vida. Això si, un cop passada la malaltia t'hi tornes immune i es impossible que la tornis a agafar. La prevenció és difícil, ja que el risc de contagi és més gran en el període catarral, abans del diagnòstic. Una persona amb xarampió ha de mantenir-se lluny del centre educatiu almenys quatre dies des de l'aparició de l'erupció.
Molt interessant Sofia.
ResponEliminaCrec que en en el temps que estem, espero que no deu d'haber massa complicacions, ara estan molt controlats pels metges, suposo que deuria ser abans, sobretot en l'epoca de les nostres àvies.
Bon treball!
Sofia em sembla molt interessant l'aportació que has fet sobre el xarampió! La foto es molt graciosa jajaja
ResponEliminaJo encara mai he tingut el xarampió, la varicel·la si..
He trobat un enllaç del youtube sobre un documentar del xarampió a països amb menys oportunitats, si t'interessa, passat pel meu blog ;)
Jo tampoc l'he tingut anabel, toquem fusta jajaja
Elimina